Narenciye odunlarının zorlu kömüre dönüşümü
Adana'da narenciye odunundan mangal kömürü üretimi yapan aileler bir yandan ateşle diğer yandan sıcakla mücadele ediyor.
Yayınlanma :
08.06.2022 10:06
Güncelleme :
08.06.2022 10:09
Gece gündüz nöbet tutarak sıcaklara aldırmadan mangal kömür üretimi yapan kömür emekçileri tonlarca narenciye odununu taşıyarak oluşturdukları kuleleri ateş vererek kömür oluşumu için gece gündüz nöbet tutuyor.
Sezonda yaklaşık 400 ton narenciye odunundan 80 ton mangal kömürü üreten Abdulkadir Yaşar, 3 ay süren zorlu mesaiye başladı. Yaşar Adana'nın 30 derece üzerinde seyreden sıcaklarını kömür üretimi yaparken daha yoğun hissettiklerini söyledi.
Narenciye kömürünün günler süren ateş başında nöbet tutarak kömür elde ettiklerini aktaran Abdulkadir Yaşar, "Aslen Mardinliyim. 1994'ten beri bu işi yapıyoruz. 500 kilogram ile 1 ton arasında narenciye odunundan mangal kömürü üretiyoruz. Çok sıcak bir bölge. Bu yıl soğuk vurduğu için çok fazla narenciye kesimi oldu. Normalde sezon biteceği dönem ama bu sene fazla kesim oldu. Narenciye odunu bu yıl fazla. Bizi en çok zorlayan aşırı sıcaklar ve yağmur rüzgar perişan oluyoruz. 100 ton odundan 20 ton mangal kömürü üretiyoruz. 3 ayda 300, 400 ton odun yakarak kömür üretimi gerçekleşiyoruz" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: