Kavurucu sıcakların kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde sıvı ihtiyacımız oldukça artıyor. Çoğumuz da serinlemek için asitli, gazlı soğuk içecekleri tercih ediyoruz. Ancak dikkat! Ferahlamak için tükettiğiniz bu içeceklerin içinde yer alan aşırı şeker kilo alınmasına, yüksek miktardaki asit ise mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Dolayısıyla serinlemek için yapmamız gereken şey, seçimimizi sağlıklı içeceklerden yana kullanmak olmalı. Bunun için mutfağınızda her zaman yer alan besinlerden yararlanabilirsiniz pekala. Üstelik bu içecekler bir yandan ferahlamanızı sağlarken, bir yandan da sağlığınız ve güzelliğiniz üzerinde de katkı sağlayacaklar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, aşırı sıcaklarda yapımı oldukça kolay olan 8 sağlıklı içecek hazırladı.
Buzlu şeftali çayı
2 orta boy şeftaliyi, yarım su bardağı kuru üzüm ve 2 su bardağı suyla birlikte malzemeler püre kıvamına gelene kadar pişirin. Elde ettiğiniz karışımı süzdükten sonra üzerine 1 su bardağı çay demi ve 4 su bardağı su ekleyin. Buzdolabında soğutup taze nane yaprakları ekleyerek afiyetle içebilirsiniz. Vitamin ve mineral açısından zengin olan şeftali, diyabet ve kalp hastalıklarıyla savaşmada, cilt ve göz sağlığının korunmasında bağırsak ve mide sorunlarını çözmede yardımcı olduğu gibi içeriğindeki demirle kansızlık sorunu olanların faydasını görebileceği bir meyve. Çilekli milkshake
5-6 adet çileği yarım bardak sütle blender kullanarak karıştırın. Homojen bir karışım elde ettikten sonra üzerine 1 top light dondurma ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tüketirken içerisine tarçın ilave edebilirsiniz. C vitamini açısından oldukça zengin olan çileğin yapılan çalışmalarda LDL kolesterol düzeyini de düşürdüğü tespit edilmiş. Çilek kalp damar sağlığı ve kanserden korunmada da içerdiği antioksidanlar sayesinde ilk sıralarda gelen bir meyvedir. Domatesli maden suyu
Domates A, C ve E vitamini ile folik asit açısından zengin bir sebze. Domates tüketimi arttıkça, kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskinde azalma olduğu bazı klinik çalışmalarda tespit edilmiş. Domates tüketimi obezite sorununu giderilmesinde ve sinir sistemi düzenlenmesinde de yardımcı olabiliyor. İçeriğindeki E vitamini sayesinde cildi korunmasında ve yaşlanmanın gecikmesinde de rol oynuyor. Bu etkileri sayesinde taze sıkılmış domates suyuna ekleyeceğiniz maden suyu ile taze nane yaprakları, lezzetli ve serinletici olmasının yanında hastalıklardan da korunmanıza yardımcı olacaktır. Kavunlu smoothie
4 ince dilim kavunu kabuklarından ayırdıktan sonra küçük parçalar halinde kesin. 1 su bardağı soya sütü ve 1 çorba kaşığı yoğurtla kısa bir süre blenderden geçirdikten sonra bekletmeden kısa süre içerisinde tüketin. Kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Bunlara ek olarak E ve K vitaminlerini de içeren kavunun bağışıklık destekleyici, kalp damar sağlığını koruyucu, sindirim düzenleyici ve sakinleştirici etkileri var. Çilekli su
1 su bardağı çileği 1 tam limon suyu ve 3 su bardağı su ile kaynatıp blenderden geçirdikten sonra ince bir süzgeç yardımıyla süzüp içerisine nane ve buz ekleyerek tüketebilirsiniz. Antioksidan kapasitesi yüksek olan çilekle elde ettiğimiz bu karışım vücudun toksinlerden arındırılmasını sağladığı gibi ürik asidi yüksek olan, hipoglisemi sorunu yaşayan kişiler tarafından tercih edildiğinde de fayda sağlayabiliyor. Şekersiz limonata
4 adet limon, 1 limon kabuğu rendesi, 1 çorba kaşığı organik bal ve taze zencefil rendesini 4 su bardağı suyla karıştırıp birkaç saat buzdolabında bekletin. Yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanlar içeren limondan yapılan bu şekersiz limonata, kilo almak istemeyen kişiler için sıcak havalarda tercih edilebilecek güzel bir içecektir. Karpuzlu limonata
Ekşi sevmeyenlerin keyifle içebilecekleri bir limonata tarifi: 2 adet limon suyu, 1 adet limon kabuğu rendesi,1 çorba kaşığı bal, 1 dilim orta kalınlıkta karpuz ve 1 orta boy elmayı bir kaba doğrayıp, tüm malzemeleri blenderden geçirin. Elde ettiğiniz karışımı ince bir süzgeç veya tülbent yardımıyla süzün. 3-4 bardak soğuk suyla karıştırıp servis edin. Tam bir A vitamini deposu olan karpuz göz sağlığını koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Likopen açısından zengin bu meyve kalp damar sağlığının korunmasında da yardımcı oluyor. Salatalıklı ayran
2 orta boy salatalığı su haline gelene kadar blenderden geçirin. Ardından üzerine 1 su bardağı yoğurt, yarım su bardağı süzme yoğurt, 1 şişe sade maden suyu, 3 su bardağı su, 1'er çay kaşığı nane ve fesleğen ekleyin. Bu içeceği yemeklerinizin yanında tüketerek tokluk sürenizi de uzatabilirsiniz. Yüzde 96’sı su olan salatalık C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir sebze. Sıvı ihtiyacını karşılamasının yanı sıra bağışıklık güçlendirici ve alerji, kalp hastalıkları ile kansere karşı da koruyucu etkiye sahip olduğu gösterilmiş. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz'in konuya ilişkin verdiği tarifler ise şöyle: Tarçınlı yeşil çay
Bilimsel çalışmalarda; yeşil çayın metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını desteklediği, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinden koruyucu olabileceği gösterilmiş. Bu nedenle yeşil çayı sofralarımızda bulundurmamız gerekiyor. Sıcaklarda hem serinleten hem kilo kaybına yardım edecek olan tarçınlı yeşil çay için 1 kupa sıcak suda yeşil çayınızı demleyin. İçerisine bir çubuk tarçın koyun. Biraz soğuttuktan sonra üzerine 3-4 su bardağı kadar soğuk su ilave edin ve buz ekleyin. Yoğurt, elma ve salatalık bir arada
Hem iyi bir kalsiyum kaynağı olan hem de sağlıklı bağırsaklar için olmazsa olmaz olan yoğurtla harika bir içecek yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey: 1 su bardağı yoğurt, 3 bardak su, 2-3 dilim elma ve 1-2 salatalığı blenderdan geçirmek olacak. Soğuk kahve
Kahve severler için hem tok tutan hem serinleten ara öğün alternatifi olabilecek bir tarif soğuk kahve. Kahveyi buz kalıplarında dondurun, ½ su bardağı soğuk süte ½ çay kaşığı tarçın ilave ederek karıştırın ve kahveli buz kalıplarını içine atın. Buz kalıplarında dondurduğunuz kahveniz filtre kahve de olabilir, telvesi süzülmüş Türk kahvesi de. Şeftalili yeşil çay
Sindirimi kolaylaştıran, A ve C vitaminlerinden zengin olan şeftali yazın en güzel meyvelerinden biri. Şeftaliyi çaylarınızda püre haline getirerek kullanabileceğiniz gibi, kabuklarıyla doğrayarak 1.5 litre su ve 1 fincan yeşil çayın içinde bir gece bekletebilir ve içebilirsiniz. Naneli ayran
Yaz aylarının serinleten klasiklerinden biri olan naneli ayran hem ana öğünlerde yemekle birlikte tercih edebileceğiniz hem de ara öğünlerde tüketebileceğiniz sağlıklı bir alternatif. 2 su bardağı yoğurt, nane, su ve tuzu mutfak robotundan geçirmeniz yeterli. Bu içeceği su yerine maden suyu kullanarak da yapabilirsiniz. Sıcaklarda terlemeyle yaşadığımız mineral kayıplarını yerine koymak için maden suyunun iyi bir seçenek olduğunu unutmayın. Kirazlı buzlu içecek
1 su bardağı kadar, yani yaklaşık 15 adet kirazın çekirdeklerini çıkarın ve buz kalıplarına yerleştirin, üzerine su ilave ederek dondurun. 1 şişe sade maden suyunun içine kirazlı buzları ekleyin. Harika görüntüsünün yanı sıra serinleten içeceğiniz hazır olacaktır. Kirazın melatonin içeriği ile uykuyu düzenlemeye yardımcı olmasının yanı sıra A, C vitamini ve lif içerdiğini unutmayın. Ananaslı süt
Bağışıklık sistemini güçlendiren, yüksek miktarda C vitamini içeren ananas aynı zamanda barındırdığı bromelain sayesinde de sindirime yardımcı oluyor. Bu faydalı meyveyi 1 halka şeklinde kesin ve 1 su bardağı sütle birlikte robottan geçirin. İsteğinize göre; hindistan cevizi veya tarçın ilave edebilirsiniz. Kavunlu su
Dolapta beklettiğiniz soğuk kavunu dilimleyin ve 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı bal ile blender edin. Kavun püreyi buz kalıplarında dondurun. ½ su bardağı suyun içerisine 4-5 adet kavunlu buzunuzu atın. Hem tatlı isteğinize birebir hem ferahlamaya yardımcı kavunlu su sıcaklarda iyi bir tercih olacaktır.