Bitki temelli alternatifler, pandemiden önce bile satışlarda büyük bir artış yaşadı. Ancak et alternatiflerinin satışı yüzde 264 daha arttı.
Et işleme tesisleri yoluyla yayılan COVlD-19 raporları bazılarının kapılarını geçici olarak kapatmasına neden olmuştu. Bazı bölgelerde tedarik zinciri sekteye uğratmıştı. Çiftçileri gereğinden fazla olan hayvanlarını öIdürmek veya imha etmekten başka bir seçenek bırakmamıştı.
Peki sağlıklı bir alternatif mi ? sorularınıda akla getiriyor.
Et yerine kullanılan şeyler çeşitli bitki temelli kaynaklardan gelebilir. Soya fasulyesi, jak meyvesi, fasulye veya mantar bunlar bazılarıdır.Y üksek oranda işlenmiş bitki bazlı bir burger yemek, kıyma veya hindi burger ile yaklaşık aynı doymuş yağ ve protein içeriğine sahip olacaktır. Yüksek miktarda sodyum ve daha düşük miktarda kolesterol içerirler. Ve yüksek oranda işlendikleri için, bitki bazlı alternatifler, soya fasulyesi gibi ham bileşenlerinin sunabileceği besin takviyesinden yoksundur.
Ancak et üretiminin aksine, bitki bazlı alternatiflerin daha çevreseldir. Hayvanların sera gazı salınımına olan etkisi göz önünde bulundurulduğunda sığır gibi geviş getiren hayvanlar tarafından üretilen metan yüzünden insan tarafından üretilen tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 14,5’i hayvancılıktan gelmektedir.
Bitki ve et karışımları daha sürdürülebilir bir diyetin köprüsü olabilir. Müşterilerin daha az et içeren bir üründen zevk alabilir ve dolayısıyla daha az karbon ayak izine sahip olabilirler.
Gerçek et için toplam protein tüketiminin sadece yüzde 37’si ve toplam kalorinin yüzde 18’i kullanılmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: