Üniversite-sanayi ortaklığında geliştirilen organik gübrenin seri üretimi başladı
Samsun'da üniversite-sanayi ortaklığında geliştirilen organik gübrenin seri üretimine başlandı.
Yayınlanma :
20.04.2022 13:01
Güncelleme :
20.04.2022 13:06
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Adıgüzel'in danışmanlığını yürüttüğü Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı (KOSGEB) projesinde mikrobiyal PHB temelli VERA-TEŞUP ismi ile tescilli organik gübre üretildi.
Analizlerin merkezi KİTAM
Vera Gübre Tarım Sulama Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin "Mikroorganizma Faaliyeti Sonucu Polihidroksibütirat (PHB) Üretimi" isimli KOSGEB projesindeki ürün analizleri ise OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) bünyesindeki Enzim ve Biyoproses Laboratuvarı'nda yapıldı. Ruhsatlandırılan tescilli organik VERA-TEŞUP adlı gübrenin seri üretimine de geçildi.
Çalışma kapsamında "bacillus megaterium" ve "pseudomonas putida" bakterilerinin karbon kaynağı melas (şeker pancarı posası) üzerinde gelişimi ve PHB üretimine etki eden besinsel ve operasyonel faktörler optimize edilirken (en uygun, en elverişli hâle getirmek) söz konusu optimize koşullar, laboratuvar ortamında sanayi koşullarına göre ölçeklendirildi.
Üretilen organik gübrenin bitki büyümesindeki olumlu etkisi doğrulandı
Çalışmalar neticesinde 1 ton kapasiteli biyoreaktör ile PHB temelli organik gübre üretimi gerçekleştirilerek saha denemeleri neticesinde üretilen ürünün bitki büyümesindeki olumlu etkisi teyit edildi. Ayrıca, PHB temelli organik gübre kullanımının tarımsal faaliyet süresince pestisit (bitkileri zararlılardan korumak için kullanılan kimyasal ilaçlar) kullanımını da azalttığı tespit edildi.
Yıldırım: "Tarımda mikroorganizmaların kullanımı sağlıklı besinlerin elde edilmesinde önemli çözümler sunmakta"
Elde edilen organik gübrenin avantajlarından bahseden KİTAM Müdürü ve aynı zamanda Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kubilay Yıldırım, "Konvansiyonel (endüstriyel) tarımda sentetik kimyasalların bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı, doğal dengenin bozulmasına sebep olmakla birlikte tarımda sürdürülebilirliği ve besin zincirini olumsuz yönde etkiliyor. Tarımda mikroorganizmaların ve mikroorganizmalardan elde edilecek ürünlerin kullanımı; aşırı pestisit ve kimyasal kullanımını azaltırken, doğal dengeyi bozmadan birim alanda verim ve kaliteyi yükselterek daha sağlıklı besinlerin elde edilmesinde önemli çözümler sunmakta" dedi.
KİTAM, yürüttüğü TÜBİTAK destekli projeyle OMÜ'nün analiz kapasitesini geliştiriyor
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile KİTAM'ın ortaklaşa hayata geçirdiği Enzim ve Biyoproses Laboratuvarı'nın, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli proje üzerinde de çalıştığını vurgulayan KİTAM Müdürü Doç. Dr. Yıldırım, "Bu proje sayesinde son yılların en güncel sorunlarından mikroplastiklerin yok edilmesine olanak sağlayan mikrobiyal enzimlerin üretilmesini amaçlamaktayız. Bu çalışmanın, OMÜ'nün analiz kapasitesinin yükselmesine önemli katkılar sunacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: