Sinop'un yöresel lezzeti 'nokul' ülke sınırlarını aştı
Sinop'un tescilli ürünü 'nokul' yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.
Yayınlanma :
27.11.2021 11:27
Güncelleme :
27.11.2021 11:55
Kentin yöresel lezzetleri arasında yer alan, kıymalı ve üzümlü olarak iki şekilde servis edilen 'nokul' 2018 yılında tescillendi. Un, yağ, yoğurt, tuz ve maya karışımıyla hazırlanan hamurun dinlenmeye bırakılmasının ardından mayalanan hamur, parçalara ayrılıp oklava yardımıyla ince olarak açılıyor. Hamurun içine de yine özenle hazırlanan üzümlü-cevizli veya kıymalı iç harç koyuluyor. İç harçları konulan hamur, rulo şeklinde yuvarlanıyor ve yağlanmış tepsiye döşeniyor. Tepsiye dizilen hamurlar daha sonra kesiliyor ve fırına atılıyor. Kilosu 65 TL'den satılan Sinop'un vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan nokul yurt içi ve yurt dışından talep görüyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan nokul ustası Sebahat Aktaş, "Sinopumuzun simgesi haline gelmiş nokulumuzu önce un, tuz, şeker biraz maya, yoğurt, maya, sıvı yağ ile yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra tezgahın üstünde belli bir ölçülerde kesiyoruz, dinletiyoruz. Dinlendirten sonra oklava yardımıyla büyütüyoruz. Büyüttükten sonra üzüm, şeker, ceviz ile harmanlıyoruz. Karıştırdıktan sonra hamurumuzun üzerine sıvı yağ sürüyoruz. Sıvı yağ sürerek serpiştiriyoruz. Zaten her şey gram hesabı. Daha sonra fırına atıp pişiriyoruz" dedi.
"Daha önce Almanya'ya gönderdim"
Yurt dışından da talep geldiğini belirten Aktaş, "Daha önce Almanya'ya gönderdim. Üzümlü, cevizli gönderdim. Kışın günlük 50-100 tane üretim yapıyoruz. Yazın da 2 katını yapıyoruz" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: