Ramazan sofraların şifa kaynağı Bilecik'e özgü ısırgan otlu tarhana çorbası
Bilecik'in Gölpazarı ilçesine özgü ısırgan otlu tarhana çorbası Ramazan sofralarının vazgeçilmesi oldu. Çorbayı tadanlar farklı lezzetiyle tam not verirken, içindeki malzemeler sayesinde de tam bir şifa kaynağı.
Yayınlanma :
25.04.2022 11:33
Güncelleme :
25.04.2022 11:36
Bilecik kent merkezine 42 kilometre uzaklıkta 550 rakımlı Gölpazarı'nın dağlarında yetişen ısırgan otlarının organik yapılan tarhana çorbasına katılarak bulunan şifa kaynağı çorba Ramazan sofralarının vazgeçilmesi oldu. Nefs-i Göl Kadın Girişimciler Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından büyük bir titizlikle hazırlanan ısırgan otlu tarhana çorbası paketlenerek, Türkiye'de de açıldı. Ramazan ayında satışların hızlandığı anlatan Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer'in eşi Zeynep Suer, "Gölpazarımızın dağlarından, eteklerinden toplamış olduğumuz ısırganlar güzelce yıkanır kurutulur. Kurutulduktan sonra tarhanamız, unumuz, bahçelerden topladığımız domatesimiz, kaypa biberimiz, yeşilbiberimiz, nohudumuz, irmiğimizi de ilave ederek harmanlanır." dedi.
"Bu çorba aynı zamanda büyük bir şifa kaynağı"
Çorbayı ocakta yaparak bilgi veren Nefs-i Göl Kadın Girişimciler Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Ayşe Karcı, "Bir miktar yağımızı tencereye alıyoruz. 3 kaşık tarhana koyuyorum. Bir kaşık da salçamızı koyuyoruz. Sonra suyumuzu ekliyoruz, topaklanmayı engellemek için karıştırıyoruz. Sarımsağını da pişerken ince ince doğrayıp ekliyoruz. Güzel bir lezzet veriyor. pişirme aşamasında çorbamıza karabiber ve tuz da ekliyoruz. İsteyen bu çorbaya damak tadına göre farklı baharatlar da kullanabilir. Yapışmaması için kaynayana kadar çorbanın karıştırılması gerekiyor. Kıvamlı çorba isteyenler tanesini daha fazla koyabilir veya sulu isteyen suyunu fazla koyabilir. Biz normalde 3 yemek kaşığına 3 bardak su koyuyoruz. 5 dakika da kaynatıyoruz. Normal kıvamda oluyor. Bu çorba aynı zamanda büyük bir şifa kaynağı" dedi.
Çorba piştikten sonra tadına bakan Sabri Özlü ise, ilk defa bu çorbayı içtiğini ve tadının çok güzel olduğunu anlatarak, herkese tavsiye etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: