Karnavas'ta kazanlar dut pekmezi için kaynamaya başladı
Erzurum'un eski adı Karnavas olan Ormanağzı Mahallesi'nde yapımı meşakkatli olan dut pekmezi mesaisi başladı.
Yayınlanma :
17.06.2022 09:33
Güncelleme :
17.06.2022 09:39
Karnavas dut pekmezinin en önemli üretim yerlerinden biri olan Ormanağzı köyünde mesaiye sabah erkenden başlanıyor. Ormanağzı Mahallesi'nde ikamet eden Gülistan ve Ahmet Kurt çifti, sabah erken saatlerde işe koyuluyor. Ahmet Kurt, yere branda serdikten sonra silkeleyerek döktüğü dutları bidonlara doldurup, ocak üzerindeki kazanlara boşaltıyor. Dev kazan içinde kaynatılan dutlar, kıvama geldikten sonra presleniyor. Şırası bidonlara boşaltılan dut, kilolarca ağırlığındaki taşla da preslenerek kalan şıra alınıyor. Bidonlara alınan dut şırası ateş üstünde bekleyen ve teşt olarak bilinen bakır kaplara boşaltılıyor. Gülistan ve Ahmet Kurt çifti ardından ellerinde ahşap kepçelerle şıranın pekmeze dönüşmesi için saatler süren karıştırma işine başlıyor. Çelik kaplarda yapılan işlem sonunda üretilen pekmez soğuması için bu kez başka bir kaba boşaltılıyor. Ateş üzerinden alınan pekmezi kepçeyle karıştıran Gülistan ve Ahmet Kurt, soğutma işlemini gerçekleştiriyor. Soğuyan pekmez daha sonra konulduğu bidonla depoya kaldırılıyor.
Gülistan Kurt, "Sabah erkenden kalkıp dutların dökümünü yapıyoruz. Döktüğümüz dutları dolduruyoruz kazanlara, özel olarak kaynatıyoruz. Doğal olarak yapmış olduğumuz pekmezimizi çoluk çocuğumuza, eşimize dostumuza veriyoruz. Eğer fazla olursa onu da satıyoruz" dedi.
Ahmet Kurt ise, "Sabah erkenden başlıyoruz. Dutların diplerine sergilerimizi serip dutları silkeliyoruz. Dökülen dutları kovalarla taşıyıp kazanlarda onları güzelce temiz su ile pişiriyoruz. Daha sonra pişen dutları sıkı kurununda sıkarak şırasını çıkarıyoruz. Çıkan şırayı teştlere azar azar koyarak pişirmeye başlıyoruz. İyi pekmez yapımında yakılan odun da çok önem arz ediyor. Odunun çam ağacı ve çıralı olması gerekiyor. İyi yanacak ki güzel pekmez olsun. Kendi ihtiyacımızın dışındakini eşe dosta, ayrıca satıyoruz" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: