Hatay'da hemen her evde bayram için yapılan bol baharatlı kıyır kıyır lezzetteki susamlı leziz kurabiyeleri bayram öncesi kadınlar bir araya gelerek el birliğiyle tepsiler dolusu hazırlıyorlar. Özellikle yöre halkı ve her birimiz için depremden dolayı bayramın hüzünlü geçeceği muhakkak :( Yine de güçlü kadınlarımızın gelenekleri ellerinden geldiğince sürdüreceklerine gönülden inanıyorum...
Servis: 35 adet
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Hatay kömbesi için malzemeler:
200 ml’lik su bardağı ölçüsüyle:
- Yarım bardak ılık süt
- 1 bardak toz şeker
- Yarım bardak sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 150 gr tereyağı, oda ısısında
- 4,5 bardak sarı un
- 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
- 1 paket kabartma tozu, 10 gr
- 1 paket vanilya
- Yarım bardak kavrulmamış susam

Hatay kömbesi yapılışı:
*Ilık süte toz şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın, süt, sirke ve oda ısısındaki yumuşak tereyağını ilave ederek elinizle yoğurmaya başlayın. Un, kömbe baharatı, kabartma tozu ve vanilyayı harmanlayıp eleyerek sıvı karışıma ekleyip yoğurun (ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz, gerekirse 1 - 2 yemek kaşığı ekstra unu kontrollü ekleyin).
*Hamurdan kabuklu ceviz boyutunda yuvarlaklar yaparak susama bulayın, kalıba alıp bastırarak şekil almasını sağlayın ve hafifçe tezgaha vurarak kalıptan çıkartıp ters çevirerek fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak sıralayın.
*170 derecede fanlı ayarda önceden ısıtılmış fırının üst rafında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

Kömbe baharatı:
*Birer çay kaşığı rendelenmiş muskat, yenibahar, tarçın, karanfil tozu, toz zencefil, mahlep ve 3 - 4 adet damla sakızını havanda iyice dövün. 1 tatlı kaşığını kömbeye ekleyin, kalanı diğer kek ve kurabiyelerinizde kullanmak üzere cam kavanozda saklayın.
Bu arada damla sakızını dondurucuda muhafaza ederseniz havana yapışmadan kolaylıkla toz haline gelecektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: