TRABZON KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BAŞARDI; 4 KANSER TÜRÜ İLE SAVAŞACAK 2 AYRI BİLEŞİK ELDE EDİLDİ

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) bilim insanları, 'ftalosiyanin' türevi molekülleri sentezleyip, 4 kanser türünde kötü huylu hücreleri yok eden 2 ayrı yeni bileşik ortaya çıkardı.

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) bilim insanları, 'ftalosiyanin' türevi molekülleri sentezleyip, 4 kanser türünde kötü huylu hücreleri yok eden 2 ayrı yeni bileşik ortaya çıkardı. Laboratuvar testlerinde, kanserli hücrelerin yayılmasını durdurarak sağlıklı hücrelere zarar vermediği belirlenen bileşiklerin kanser ilaçlarında kullanılması hedefleniyor. Prof. Dr. Zekeriya Bıyıklıoğlu, "Kanserli hücrelere bizim molekülle işlem yaptığımız zaman, hücreyi öldürme oranı; klinikte kullanılan kanser ilacına göre çok daha etkin olduğunu gördük" dedi.

Kanser hastalığı için alternatif ilaçlar üzerine araştırma yapan KTÜ'lü bilim insanları, 'antikanser' özelliği bilinen 'silisyum' metali içeren 'ftalosiyanin' türevi molekülleri sentezledi. KTÜ Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Zekeriya Bıyıklıoğlu ile doktora öğrencisi Hüseyin Baş, Eczacılık Bölümü'nden Doç. Dr. Burak Barut ve Doç. Dr. Arzu Özel ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) araştırma görevlisi Turgut Keleş'in araştırmasında; akciğer, karaciğer, cilt ve meme kanseri türlerinde, kötü huylu hücreleri yok eden 2 ayrı yeni bileşik belirlendi. Laboratuvar testlerinde yapılan deneylerde bileşiklerin akciğer, karaciğer, cilt ve meme kanserinde, kanserli hücrelerin yayılmasını durdurarak, sağlıklı hücrelere zarar vermediği tespit edildi. Bileşiklerin suda kolaylıkla çözünebildiğini ve parçacıkların çözeltide kümeleşmediğini fark eden uzmanlar, kanser ilaçlarında kullanılamayan aday 2 ayrı bileşik için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yaptı. Uluslararası biyoorganik kimya dergisinde yayımlanan bileşikler için patent alan uzmanlar, ayrıca uluslararası patent başvurusunda bulundu.

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KANSER