TAYVAN'DA 25 YILIN EN GÜÇLÜ DEPREMİNDE 9 KİŞİ ÖLDÜ! DEPREME NASIL HAZIRLANDI?

Tayvan'da Çarşamba günü meydana gelen son 25 yılın en güçlü depreminde 9 kişi hayatını kaybetti. Peş peşe yaşanan 7,4 ve 6,4 büyüklüğündeki depremlerde insanlar havuzda yüzmeye, bir kafede oturmaya devam etti. Peki Tayvan depreme nasıl hazırlandı?

Tayvan'ın doğu kıyısında 20 dakika içinde gerçekleşen 7,4 ve 6,4 büyüklüğünde iki depremde son açıklamalara göre 9 kişi hayatını kaybetti, 700 kişi yaralandı. 7,4 büyüklüğündeki depremin son 25 yılda yaşanan en güçlü deprem olduğu bildirildi.

6 Şubat 2023'te Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş; deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı etkilemişti. Depremin yaraları halen sarılmaya çalışılırken, Tayvan'da 25 yıl içinde gerçekleşen en büyük depremde az sayıda can kaybının olması, Tayvan'ın depremlere karşı nasıl bir önlem aldığı sorusunu akıllara getirdi.

TAYVAN DEPREME NE KADAR HAZIRLIKLI?

Çarşamba günü meydana gelen deprem sabah işe veya okula gidiş saatlerinde meydana geldi. Depremden birkaç dakika sonra ebeveyneler çocuklarına okula götürmeye, çalışanların iş yerlerine gitmeye devam etti.

"DEPREME HAZIRLIK DÜZEYİ DÜNYANIN EN GELİŞMİŞLERİ ARASINDA"

Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde Sismolog Profesörü Stephen Gao, "Tayvan'ın depreme hazırlık düzeyi dünyanın en gelişmişleri arasında yer alıyor. Ada, katı inşaat kuralları, birinci sınıf bir sismolojik ağ ve deprem güvenliği konusunda yaygın halk eğitim kampanyaları uyguladı."

Son yıllarda yerel yönetimler eski binaları depreme daha dayanıklı hale getirmek için kampanyalar başlattı. Hükümet, yeni ve mevcut binalar için gerekli olan depreme dayanıklılık seviyesini sürekli olarak revize ediyor. Bu inşaat maliyetlerini artırsa da binaların depreme dayanıklılığını kontrol etmek isteyen vatandaşlara devlet para desteği sunuyor.

Tayvan ayrıca okullarda ve işyerlerinde deprem tatbikatları yaparken, devlet medyası ve cep telefonları düzenli olarak deprem ve güvenlikle ilgili duyurular yayınlıyor.

Gao, "Bu önlemler Tayvan'ın depremlere karşı direncini önemli ölçüde artırarak, yıkıcı hasar ve can kaybı potansiyelinin azaltılmasına yardımcı oldu" dedi.