Mahkeme YK Enerjiye Dur! dedi

Muğla'nın Milas’a bağlı İkizköy’de bir yılı aşkın süredir kömür madenini genişletmek isteyen ancak köylülerin direnişiyle Akbelen Ormanı’na giremeyen YK Enerji, ormanın madene tahsis izninin yürütmesinin durdurulması kararının kaldırılması için İzmir Bölge İdaresi Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için İkizköy sınırları içerisinde 680 dönümlük asırlık çam ormanlarının bulunduğu alanı maden ocağına çevirmek isteyen şirkete mahkemeden onay çıkmadı. Mahkeme, termik santral şirketinin “Akbelen Ormanı Ağaçları Ömrünü Doldurmuş İzin Verin, Keselim” talebini reddetti.

İkizköy Çevre Komitesi, konuya dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İkizköylülerin açtığı maden izni iptal davasında Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin ormanın madene tahsis izninin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiği, bunun üzerine bir yılı aşkın süredir kömür madenini genişletmek isteyen ancak Akbelen Ormanı’na giremeyen YK Enerji’nin yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması için İzmir Bölge İdaresi Mahkemesi’ne başvurduğu hatırlatılarak, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması talebinin kesin olarak oy birliğiyle reddedildiği, davada keşif ve bilirkişi incelemesinin 8 Ağustos'ta üçüncü kez tekrarlanacağı belirtildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM HAKKI

Kömür madeninin doğa ve insan sağlığına zararlarının bilimsel ve hukuki olarak defalarca tespit edildiğinin altı çizilen açıklamada, köylülerin Anayasa’nın kendilerine tanıdığı “sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı”nı sonuna kadar savunmaya kararlı oldukları vurgulandı. Açıklamada, “Bu hak, yani ‘temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşam hakkı’ 28 Temmuz günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da evrensel insan hakkı olarak tanınmıştır. Bu tarihi kararı imzalayan 161 ülke arasında Türkiye Cumhuriyeti de bulunmaktadır. İkizköylüler, bugün sadece Akbelen Ormanı ve zeytinlikleri için değil tüm dünya yurttaşlarının bu evrensel hakkı için de mücadele etmektedir. Bu nedenle, bu kararı çok önemsiyoruz. 1 buçuk yıldır süren ve 8 Ağustos'ta üçüncü kez bilirkişi keşfi yapılacak olan davamızda Muğla Mahkemesi’nin de bir an önce Akbelen Ormanı’nı, İkizköylüleri ve tüm gezegenin yaşam hakkını ihlal edecek olan kömür madenciliği iznini iptal ederek, doğadan ve evrensel insan haklarından yana bir karar vereceğini umut ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Şirketin Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuru dilekçesinde belirttiği “Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların ömrünü doldurduğu” ifadesine tepki verilen açıklamada, “Ömrünü dolduran ne Akbelen Ormanı, ne kızılçamlarımızdır. Ömrünü dolduran sizin doğaya ve yaşam düşman kömür madeniniz ve termik santrallerinizdir. Kapattıracağız” denildi.

 

 

Akbelen İkizköy Muğla Milas YK enerji Yeniköy Kemerköy termik