KİMSE TÜRKİYE'DEN TAVİZ BEKLEMESİN!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT ortak yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan İsveç ve Finlandiya ile NATO Mutabakatı'na ilişkin yaptığı açıklamada, "Kesinlikle Türkiye'den bu konuda bir taviz beklenmesin. Görüşmeleri yaptık. Gel gör ki hemen ertesi gün yine teröristler Stokholm caddelerinde gösteri yapıyorlar. Finlandiya'da gösteri yapıyorlar. İsveç somut adım atmaktan çok uzakta gözüküyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin, "Herkesten attıkları imzalara sahip çıkmalarını ve üstlendikleri sorumluluklara uygun hareket etmelerini bekliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT özel yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Türkiye’nin tahıl krizinin çözümünde yürüttüğü diplomatik çabalarla ilgili konuşan Erdoğan, gıda krizinde işleyen süreçte uzun zamandır aralıksız şekilde yoğun temas ve müzakereler yürütüldüğünü kaydetti. Ukrayna tahılının dünya piyasalarına güvenli şekilde yönlendirilmesini sağlayacak anlaşmanın imzalandığını anımsatan Erdoğan, anlaşma çerçevesinde küresel gıda krizinin etkilerinin hafiflemeye başlayacağını bildirdi. Tahıl koridoru anlaşması ile özellikle en azgelişmiş ülkelerin üzerindeki baskının azalacağını, ortaya çıkabilecek kıtlıkların önleneceğine dikkat çeken Erdoğan, "Bunlar memnuniyetle karşılayacağımız hususlar. Bu tarihi başarıya verdiğimiz katkı, Türkiye’nin küresel meselelerde oynamaya muktedir olduğu önemli rolü bir kez daha ortaya koymuştur. Planın operasyonel boyutu inşallah İstanbul’dan idare edilecek. Savaşın devam ettiği bir ortamda gerek Milli Savunma Bakanım, gerek Dışişleri Bakanım muhataplarıyla yoğun ilişki halinde oldular. Ben muhataplarımla yoğun görüşmeler halindeydim. Sürecin ne kadar hassas olduğunu, Odessa Limanı'na düzenlenen saldırıda görebiliyoruz. Herkesten attıkları imzalara sahip çıkmalarını ve üstlendikleri sorumluluklara uygun şekilde hareket etmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı

"İlk etap Madrid’deki bir davettir, onama değildir”


NATO Zirvesi'yle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede önemli kazanımlar elde edildiğini bir kez daha vurguladı. Erdoğan, “PKK/PYD/YPG ile FETÖ’ye destek verilmeyeceği ve bunun bizim kırmızı çizgimiz olduğunu kendilerine orada ısrarla hatırlattık. 'Buradan taviz vermeyi bizden kimse beklemesin' dedik. Zirvenin en önemli neticesi bana göre budur. NATO kayıtlarına terör örgütlerinin girmiş olması Madrid Zirvesi'nin en önemli yanıdır. FETÖ falan uluslararası en önemli NATO sözleşmesinde yer almamıştır. İsveç ve Finlandiya’dan teröre verilen desteklerin kesilmesinde somut beklentilerimiz var. İsveç’in caddelerinde bunlar polis korumasında yürüyüş yapıyorlar. Kendi paçavralarıyla, malum sözde liderlerinin posterleriyle yürüyüş yapıyorlar. Ama İsveç vatandaşlarının sağ duyusu da ortada. Oradaki iltisaklı yapıların da kapatılması gerekiyor. Terör propagandası ve eylemlerin engellenmesi, bunlara karışanlara soruşturma açılması, ayrıca iade ve mal varlığı, bunlara karışanlardan sermaye noktasında bunların paralarına el konulması ve iade edilmesi isteniyor. Orada mal varlığının dondurulması gibi beklentilerimize cevap bekliyoruz. Buradan taviz yok. Bu ülkelerle yapılacak ortak mekanizma toplantılarda, teröre desteğin sonlanması için atılan veya atılmayan adımlar ortaya koyulacak. Kesinlikle Türkiye’den bu konuda taviz beklenmesin. Biz orada görüşmeleri yaptık, döndük geldik. Gel gör ki, yine teröristler ertesi gün gösteri yapıyorlar. İsveç somut adım atmaktan, temel bir yaklaşıma gitmekten şu anda çok uzakta gözüküyor. Terör propagandası dahil, uzantılarınıülkemiz aleyhine bulunmaktan alıkoymadıkları sürece bizden olumlu bir yaklaşım beklemesinler. Bu iş öyle zannedildiği gibi kolay bir iş değil. Makedonya 11 yıl sürdü. Öyle kolay bu iş olmuyor. Hemen NATO'ya alsınlar, yok böyle bir şey. Orada da bütün arkadaşlara, dostlara bunu söyledik. Şu anda süreç bu şekilde bir defa işliyor. İlk etap Madrid'deki bir davettir, onama değildir. Bu davetin neticesi ne olacak. Onu da bu eylemler belirleyecek. Siz hala bu teröristleri caddelerinizde koruma altında yürütürseniz, biz de bunları takip ediyoruz. Bizim de oralarda istihbaratımız var. Olay İsveç, Finlandiya değil. Maalesef Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere böyle, İskandinav ülkelerinin tamamı böyle. Liderlerle yaptığımız görüşmelerde ben bunları söyledim. Almanya, Fransa, Emmanuel ile yaptığım görüşmede 'Böyle devam mı edeceksiniz' dedim. Böyle gitmezse kusura bakmayın, önümüze bu geldiği anda bizim bir parlamentomuz var, bizim parlamentomuz bu işe olumlu bakmaz” dedi.