İSVİÇRE'DEN İADE EDİLEN ESERLER, ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ'NDE

İsviçre'den Türkiye'ye iade edilen 37 tarihi eser, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek. Eserler arasında Urartu dönemine ait bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, Roma dönemine ait bir geyik figürü ve gümüş vazo parçası yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Burcu Özdemir, İsviçre’den iade edilen eserlerin, Anadolu kökenli olduklarına dair raporlar hazırlanarak İsviçre makamlarına sunulduğunu söyledi.

Özdemir, “Ardından Dışişleri Bakanlığımız ve Zürih Tanıtma Ateşeliği destekleriyle eserler, en düzgün şekilde paketlenerek Ankara’ya nakledildi. Şu an Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan eserlerin, konservasyon ve restorasyon çalışmalarının ardından uygun görülenler müzemizde ziyaretçilerle buluşturulacak” dedi.

37 eser ağırlıklı olarak Urartu dönemine ait

37 eserin ağırlıklı olarak Urartu dönemine ait bronz parçalardan oluştuğunu ifade eden Özdemir, “Urartular, metal işçiliğinde çok gelişmiş bir medeniyet. Buradaki örneklerini de görmekteyiz. At koşum takımları, Urartu kazanlarına aplike edilen boğa başları, günlük kullanım kapları ve mobilya aksamları karşımıza çıkıyor.

Aynı eser grubumuzun içinde M.Ö. 3 bin yılına tarihlenen bir idol de görülüyor. Bu, ‘Beyce Sultan’ ve ‘Kusura’ tipi idollerin bir birleşimi olarak tanımlanıyor. Batı Anadolu ve İç Batı Anadolu’ya özgü bir tip. Bunun yanı sıra Anadolu’nun Roma dönemine ait gümüş bir vazo parçası ve geyik figürü de bu eser gurubunda yer almakta. Hepsi de bizim için çok önemli, değerli eserler” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı