GÜNÜN FİLMİ: MARY VE MAX

Film tutkunları ekran başına! Bu hafta Kültür-Sanat köşemizde günün filmi "Mary ve Max" oldu.

Mary ve Max güzel bir animasyon filmi. Film, uzun uğraşlar sonucunda ve büyük bir ekip tarafından oluşturulmuş. Animasyon filminde izlediğiniz her şey gerçek, aslında animasyon da gerçek.

Animasyon filmi stop motion tekniğiyle çekilmiş. Yani tasarlanan her şeyin art arda fotoğraflanması sonucu bu animasyon filmi karşımıza çıkıyor. Gerçekten çok fazla sabır isteyen bir durum. Eğer yanlış değilse edindiğim bilgilere göre animasyon filminin yapımı toplam beş sene gibi uzun bir sürede tamamlanmış.

Tür:  Animasyon, dram

IMDB: 8.1

Mary ve Max Konusu

Senaristliğini ve yönetmenliğini Adam Elliot’un yaptığı animasyon filmi yaşları birbirinden farklı ve birbirinden uzakta yaşayan iki insanın mektuplaşmasını anlatır. Filmi konusu Avusturalya’nın küçük bir kasabasında yaşayan 8 yaşındaki Mary’nin ve Avusturya’lı Max Jerry Horowitzh’in mektup arkadaşı olmasıdır.

Mary alnında doğum lekesi ve siyah gözlükleri olan Avusturalya’nın bir kasabasında yaşayan mutsuz bir kızdır. Çünkü ailesi ona karşı oldukça ilgisizdir. Annesi bir alkolik babasıda ölü kuşlardan koleksiyon yapmaya çalışan biridir. Mary’nin hayattaki en değerli iki şeyi tavukları ve nobletleridir. Max ise New York’ta yaşayan yalnız, yaşlı, ruh sağlığı pek yerinde olduğu söylenemeyen bir savaş gazisidir. O da bir noblet hastadır, birde çikolataların. Hiç arkadaşı yoktur ve doktorların teşhisiyle empati kuramama hastalığına sahiptir. Bir çok farklı işte çalışmayı denemiş ancak bu hastalık yüzünden başarısız olmuştur tabii aşk hayatı da öyle. Mary bir gün annesiyle postaneye giderken postaneden gördüğü her hangi bir isme mektup göndermeye ve kafasındaki sorulara cevap bulabileceğine inanır, adresini alır ve mektup yazar. Yazdığı kişi ise Max’dir.

Max dairesine gelen mektuba şaşırır ancak o da karşılık verir. Zaman geçtikçe ikili arasındaki mektupların konusu; iki karakterin içindeki boşlukların yansıması haline gelir. İkili ihtiyaç duydukları sevgiyi birbirlerinin mektuplarında bulmuştur. Bir süre sonra Max’in hayattaki ter arkadaşı Mary olmaya başlar. 

Mary ve Max hem senaryo hem çekim tekniği açısından oldukça başarılı bulduğum bir animasyon filmi. İzlemenizi tavsiye ederim. 

film