GÖZÜNÜZÜN TANSİYONUNA DİKKAT!

Glokom yani göz tansiyonu hakkında neler biliyorsunuz? "Göz tansiyonu nedir? Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Göz tansiyonu belirtileri nelerdir? Göz tansiyonu nasıl olur? Göz tansiyonu sebepleri nelerdir? Göz tansiyonu tedavisi nasıldır?" İşte uzmanların cevapları...

Prof. Dr. Can Üstündağ, göz tansiyonu hakkında bilgiler verdi.

Göz tansiyonunun belirtileri nelerdir?

Glokom hastalığının nedeni, gözün içerisinde üretilen ve küçük kanalcıklar aracılığıyla gözü terk eden göz içi sıvısının dengesinin bozulması. Diğer bir deyişle, kanalcıklardaki tıkanıklık nedeniyle göz içerisinde üretilen sıvı gözü terk edemiyor, bunun sonucunda gözün içerisinde basınç yükseliyor. Yükselen basınç da görme sinirinin tahribatına neden oluyor. Açık açılı glokomun genellikle son aşamaya kadar hasta tarafından fark edilebilecek bir bulgu vermediğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Can Üstündağ, “Görme alanı çevreden merkeze doğru yavaş yavaş daraldığı için kişi tarafından ancak geç dönemde fark edilebiliyor. Görme kaybı ortaya çıktığında ise glokom tedavisi maalesef giden görmeyi geri getiremiyor” diyor.

 

Göz tansiyonunun tedavisi nasıl olur?

Doğuştan gelişen glokomlarda yeni doğan ve ilk bir yaş içindeki bebeklerde gözlerde irilik, ışık rahatsızlığı, gözlerde yaşarma gözleniyor. Nadir görülen dar açılı veya kriz tipi glokomlarda ise kriz öncesinde gözlerde zaman zaman ağrı, ışıklara bakıldığında ışık çevresinde renkli hareler görülebiliyor. Ardından göz tansiyonu aniden yükseliyor ve şiddetli göz ağrısı, görme bulanıklığı, mide bulantısı ile kanlanma gibi sorunlar gelişiyor. Bu durum acil tedavi gerektiriyor, aksi halde hızla görme kaybına kadar götürebiliyor.

Op. Dr. Serhat Önal, glokom hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Glokom hastalığı nedir?

Göz tansiyonunun yükselmiş olması göz içinde üretilen göz sıvısının kan damarlarına geçmeyip gözün içinde birikmesi halidir. Glokom bir göz siniri hastalığıdır. Glokomlu kişilerde hastalığın başlangıcından itibaren küçük sinir liflerinde hasar oluşur, tedavi yapılamazsa da önce küçük lifler ardından da tüm göz siniri ölür.

 

Glokomda bozulan göz sinirimiz yeniden düzelir mi?

Hayır. Bu yüzden erken tanı konulması ve tedavisi zorunludur.

 

Glokom hangi yaş grubunda görülür?

Her yaş grubunda karşılaşabiliriz. Ancak glokom tiplerinin görülme sıklıkları yaş ile ilgilidir. 40-89 yaş arasında yüzde 1.2, 40’lı yaşlarda yüzde 0.2, 80’li yaşlarda ise yüzde 4.3 oranında görülür. Dünyada 70 milyon glokomlu vardır ve bunların sadece yarısı hasta olduklarını bilmektedirler.

 

Glokom olma olasılığı yüksek kişiler kimlerdir?

Göz basıncı yüksek kişiler

45 yaşın üzerinde olanlar

Ailesinde glokomlu yakınları bulunanlar

Şeker hastaları

Yüksek numara gözlük takanlar

Gözüne darbe alanlar

Uzun süre kortizon kullananlar

Vücut tansiyonu yüksek olanlar

Vücut tansiyonu aşırı düşük olanlar,

Gece hipertansiyon ilacı kullananlar

Gözlerinde saydam kısımları (kornea) ince olanlar

Mesleklerinde üflemecilik yapanlar (camcılar, baloncular, nefesli çalgı çalanlar)

Kravatını çok sıkı bağlayanlar

 

Glokomlu olup olmadığımı kendim anlayabilir miyim?

Hiçbir şikayetiniz olmayabilir. Ani kapalı açılı glokom gibi tiplerde şiddetli ağrı görülebilir ancak diğer tipler genellikle rastlantı sonucu bir göz doktoru tarafından saptanır.

Glokom görmeyi bozar mı?

Son dönemlerine kadar bozmaz. Bozulan sinir liflerine bağlı görme alanında kayıplar meydana gelir.

Yemekler, aşırı egzersiz ve sigara glokomu etkiler mi?

Glokomun bazı tiplerinde etkili olabilir. Yemeklerden alınmasını kısıtlayacağımız bir çeşit yoktur. İstediğinizi yiyebilirsiniz. Glokom için faydalı besinler vitamin ve mineralli yiyeceklerdir. E ve C vitaminli yiyecekler ile magnezyumlu (örneğin çikolata) gıdalar glokomun bazı tiplerinde yararlı olabilir. Sigara hem göz basıncını artırır hem de göze gelen kan miktarını düşürerek göz sinirinin daha hızlı etkilenmesine neden olacağı için içilmemelidir.

Glokomlu olup olmadığımı anlamak için göz basıncımı ölçtürmem yeterli olur mu?

Hayır. Glokom olup olmadığınızı anlamak için; göz tansiyonunuzu ölçmeli, rutin göz muayeneniz yapmalı, kornea kalınlığınızı ölçmeli, görme alanı, göz siniri ve retina damarlarını incelemesini yapmalıdır. Bu muayenelerden sonra glokomunuzun tipini belirlemek için ilave muayene teknikleri de kullanılmalıdır.

Göz siniri muayenesi nasıl yapılır?

Göz siniri muayenesi, glokomun hem tanısında hem de hastalığın ilerleyip ilerlemediğinin kontrolünde çok değerli bilgiler verir. Birçok yöntem vardır. Rutin göz muayenenizin yapıldığı biomikroskop adı verilen alet yardımı ile lup ile bakarak yapılabileceği gibi gelişmiş tomografi cihazları ile de yapılabilmektedir. Gelişmiş aletler ile yapılan muayenelerin avantajı, ardıl muayenelerde sonuçların birbirleri ile kıyaslanmasına olanak vermesidir. Tomografi aleti bu açıdan yararlıdır. Son iki muayene ve son muayene ile hastalığın tanısı konulduğu zaman arasındaki bütün gelişmeleri bildirebilir.

Glokomun tedavisi var mı?

Tedavi denince aklımıza gelen bir ilacın belirli bir süre kullanımı, laser tatbiki veya ameliyattan sonra hastalığın tamamen geçmesi ise maalesef glokomun tedavisi yoktur.