DNA Analizleri İngiltere'de Bulunan En Eski Fosilin Siyah Tenli ve Mavi Gözlü Olduğunu Ortaya Koydu!

10 bin yıl öncesine ait bir İngiliz'e ait olan fosilde yapılan DNA incelemeleri, bu fosilin siyah tenli ve mavi gözlü birisine ait olduğunu ortaya çıkardı. Londra Doğal Tarih Müzesi araştırmacıları, 1903 yılında keşfedilen Britanya'nın en eki tam iskeleti olan CheddarMan'den DNA örneği aldı.

University College London’dan araştırmacılar yüz rekonstrüksiyonu yapabilmek için genom analizi gerçekleştirdiler.

Ortaya çıkan bulgular modern Avrupalıların açık ten özelliklerinin nispeten daha yeni bir olgu olduğu gerçeğinin altını çiziyor. Analizle son buzul çağından sonra İngiltere’ye tekrar yerleşen ilk insanlara dair değerli kanıtlar.

CheddarMan’in genomunun analizi bir bilim dergisinde yayınlanmasının yanı sıra yakında bu 10 bin yıllık fosille ilgili bir belgesel çekilecek. CheddarMan’in kalıntıları 115 yıl önce Somerset’in Cheddar Gorge’da bulunan Gough’sCave’de ortaya çıkarıldı.

Ardından yapılan inceleme, fosilin 1.65 boyunda olduğunu ve muhtemelen 20’li yaşlarının başında öldüğünü meydana çıkardı. CheddarMan’in iskeleti üzerinde Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Prof.ChrisStringer yaklaşık olarak 40 yıldır çalıştığını söylüyor.

İskeletin kafatasında bulunan kırıklar ölümünün muhtemelen şiddet sonucu olabileceğini düşündürüyor. Doğal Tarih Müzesi araştırmacıları DNA’yı petroz olarak bilinen kulağın yakınındaki bir bölümden çıkardı. Başlangıçta iskeletten DNA çıkarılıp çıkarılamayacağı bilinmiyordu.

DNA’nın alınmasından sonra saç, göz ve deri rengine ilişkin gen varyasyonları dahil olmak üzere sonuçların analizi için Doğal Tarih Müzesi araştırmacıları UniversityCollegeLondon (UCL) ‘dan araştırmacılarla bir araya geldiler. Bu kombinasyon bugün bize çarpıcı gelebilir, ancak o dönemde Batı Avrupa’da yaygın bir görüntüydü.