'Avrupa- ABD arası 8 saatlik uçuş 3 saate iniyor'

ABD'de bulunan Kolorado merkezli Boom Supersonic şirketi, Londra ile New York arası normalde 8 saat devam eden ticari uçuşları yeni yolcu jetiyle 3 saate indirmeyi hedefliyor.

‘Avrupa- ABD arası 8 saatlik uçuş 3 saate iniyor’

ABD'de bulunan Kolorado merkezli Boom Supersonic şirketi, Londra ile New York arası normalde 8 saat devam eden ticari uçuşları yeni yolcu jetiyle 3 saate indirmeyi hedefliyor.

 

2003 senesinde son seferini meydana getiren Fransız-İngiliz yapımı Concorde marka uçakların devamı olarak olarak adlandırılan Overture isminde bu yeni nesil yolcu uçağı, günümüz uçaklarının iki katı hızla 65 ila 80 business class yolcu kapasitesiyle hizmet vermeyi hedefliyor. Boom Supersonic yetkilileri, Overture isminde uçaklarının New York’tan Londra’ya uçuş süresini ancak 3,5 saate, Los Angeles’tan Sidney’e uçuş süresini ise 8 saatin birazcık üstüne indireceğini söylüyor.
Bu uçağın en mühim özelliklerinden biri de sıfır emisyon üreterek hizmet verecek olması. ABD’li şirket, uçağın yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtıyla çalışacağını, su üstünde Mach 1.7 ve kara üzerindeyse Mach 0.94 hızında olacağını kaydetti. Boom Supersonic’in tepe yöneticilerinden Kathy Savitt Farnborough Airshow’da yapmış olduğu açıklamada “Bizden ilkin üretilen Concorde tasavvur olarak güzeldi ve çok da hızlıydı. Ancak çevresel yahut ekonomik olarak sürdürülebilir olmayan bir tayyare modeliydi.” diye konuştu. Savitt, Overture tayyare modelinin hız, emniyet ve sürdürülebilirlik temel ilkelerine bakılırsa üretileceğini belirterek, “Sürdürülebilirlikten kastımız bu uçağın inerken, kalkarken yahut uçarken hiç bir biçimde doğaya zarar veren karbon gazı açığa çıkarmaması. Bunun yanında Concorde’da gördüğünüz gürültü seviyelerini fazlaca daha aza indirme. 2025 yılına kadar ilk kontrol sürüşümüzü yapmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Overture, dünyanın ilk otomatik gürültü azaltma sistemini kullanacak ve hem yolcular bununla birlikte havalimanı personelleri için daha sessiz bir tecrübe sağlayacak. Elbette doğaya çok zararı olan olan kerosen yerine yüzde 100 yeşil olan bir yakıt kullanacak. Uçağın tasarımı da yolculara fazlaca değişik bir gezi deneyimi sunuyor. Overture model uçağın içinde yolcuların kullanabileceği ekranlı bilgisayarlar olacak ve 60 bin feet yükseklikte (18.288m) seyir halindeyken uçağın üst tavanının büyük miktarda açılarak sema manzarası sunması benzer biçimde çok iddialı hizmetleri bununla beraber getirecek. Şirket ilk tecrübe etme uçuşunu 2026 senesinde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Gerekli emniyet sertifikaları alındıktan sonrasında şirket yetkilileri Overture’un ilk ticari uçuşunu 2029’da yapmayı planlıyor