Aşurenin Faydaları Saymakla Bitmiyor

8 Ağustos Pazartesi günü başlayan aşure ayı 28 Ağustos'a kadar devam edecek. Peki her yıl birbirinden farklı malzemelerin bir araya geldiği bu lezzetli tatlının faydalarını hiç düşündünüz mü? Sizler için araştırdık, bakın insan vücuduna olan faydaları nelermiş. Detaylar haberimizde...

Her yıl Muharrem ayında yapılan, paylaşılan bu tatlı aynı zamanda bir şifa kaynağı ve pek çok hastalığın önleyicisi niteliğinde. Bitkisel protein açısından zengin ve yüksek lif içeren aşurenin bağışıklık sisteminden kalp ve damar sağlığına dek birçok faydası bulunmaktadır.

 

Gelin hep birlikte aşurenin faydalarına bakalım;

 

1- Kalp-damar sağlığını destekleyici;

 

Aşureye konan tüm malzemeler bitkisel kaynaklı olduğu için doymuş yağ oranı çok düşük ve kolesterol içermemektedir. Nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller ve ceviz gibi omega 3 yağ asitleri kolesterolün düşmesine yardımcı olduğundan içerdiği E vitaminiyle de kalp-damar sağlığını koruyucu etki göstermektedir.

2- Bağışıklığı kuvvetlendirici;

Neredeyse tüm bitkisel besin gruplarını içerdiğinden aşure mineral yoğunluğu, vitamin ve antioksidan kapasitesi yüksek bir tatlıdır. Meyvelerden antioksidan etki gösteren A, C, E vitaminlerini, buğday ve yarma gibi tahıllardan B grubu vitaminleri ve çinko, demir gibi mineralleri, yağlı tohumlardan ise E vitamini ve  omega 3 yağ asitlerini içeriyor. Özellikle içinde bulunduğumuz sonbahar aylarında sıkça rastlanan gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut direncini arttırdığı bilinmektedir.

 

3- Kabızlığı giderici;

Buğday yarma gibi tahıllar ve ceviz, fındık, Antep fıstığı gibi yağlı tohumlar, kuru incir posa açısından oldukça zengin besinler... Aşure içerdiği çözünmez posa ile bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlıktan korunmayı sağlıyor ve bağırsak kanserlerine yakalanma riskini de düşürüyor.

 

4- Süt yapımını artırıcı;

Emziren annelerin dengeli ve sağlıklı beslenmeleri süt kalitesini artırıyor. Aşure,emziren annelere süt artırmada yardımcı olacak bir besin kaynağıdır.


5- Büyümeyi desteklici;

Aşure hem yüksek enerjisiyle hem de vitamin-mineral yoğunluğu ve çeşitliliğiyle çocuklarda zeka gelişimi artırıyor ve gelişimine destek oluyor.

6- Depresyondan koruyucu;

B grubu vitaminleri yeterli düzeyde almak ve omega 3 yağ asitlerinden yararlanmak depresyon riskini azaltıyor. B grubu vitaminlerinin birçoğunu içerdiği kuru baklagiller, buğday ve kuruyemişlerle sağlayan aşure pozitif ruh haline de katkı sağlıyor.

Ve daha saymakla bitmeyen bir çok faydası..

aşure aşurenin faydaları