Amik Gölü'nün Laneti Hatay-Antakya

Bugün Amik Ovası denilen yerde Amik Gölü vardı ve derinlik seviyesi sığ sayılacak kadar az (6 metre) olmasına rağmen yüzölçümü hayli geniş bir göldü. Bölgenin ekosistemi için son derece değerliydi. Yaklaşık 1 milyon 200 bin dönümlük bir ovanın ortasında 330 bin dönüm alana yayılmış bir göçük alanda yer alıyordu. 

Çukurda olduğu için yeraltı sularıyla beslenen göle ayrıca Muratpaşa, Karasu ve Afrin nehirleri dökülmekteydi. Ama köylüler bu göle gözlerini dikmişler, kurutulmasını istiyorlardı. Sivrisinek, sıtma, su baskınları ve ekili alanların sular altında kalması vesaire pek çok gerekçeleri vardı, ama asıl maksat gölün kurutulmasından sonra ortaya çıkacak verimli topraklar ve onun üzerinden kazanılacak paraydı!

Bunun için de dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e epey baskı yaptılar. Tabii işin ucunda oy da vardı ki en mühimi buydu. Seçmen oy ile şantaj yapıyor, siyasetçi de buna boynunu eğiyordu.

Sonuçta istedikleri oldu. Göl kurutuldu, bölgenin iklimi değişti. O topraklar üç beş toprak ağası tarafından paylaşıldı, kalanı da köylülere de dağıtıldı.

 İlk beş yıl inanılmaz derecede yüksek verim elde edildi. Ama sonra gölün toprak seviyesinin altından tuzlanma başlayınca toprak eski verimliliğini kaybetti. Sonra da önce Amik Ovası’na dönen göl, şehirleşmeye açıldı. Bu gevşek ve balçık zemin üzerine binlerce apartman dikildi. Üstüne yetmezmiş gibi bir de havaalanı yapıldı.
Gözümüzü kör eden hırs, oy, rant, kontrolsüzlük, açgözlülük... Ne derseniz deyin.
Sonuç bu.

Kaynak: Fuat Uģur
10.2.2023

Amik Gölünün Kurutulmasının Sonuçları: 
Doğal denge için bir ders niteliğinde olan Amik Gölü’ nün drenaj kanalları ile kurutulması bu göç yolu ve devamında yaşamın bütününde kalıcı tahribatlar meydana getirmiştir.

Bölgede bulunan köylüye toprak vererek oy alma uğruna, vidanjörler yardımıyla suyunun etrafa dağıtılıp kurutulan, Hatay'ın ortasında yer alan ve şu an amik ovası olarak bilinen, bir zamanların kuş cenneti olan bayağı büyük bir göldü. Zamanın Siyasi iktidarının takdirleri ile Amik gölünün kurutulması işlemini takiben, suyun boşalttığı topraklar köylülere dağıtılmış, ancak sonradan çevrenin eko sisteminin değişmesi nedeniyle istenilen verime bir türlü ulaşılamamış, civarda var olan araziler de dahil olmak üzere yer yer su baskınları ile karşılaşılmıştır. Fakat bu sonuçlar da siyasi yöneticiler tarafından bu durum göz ardı edilerek, ovanın ortasına bir de hava alanı kurulmuştur. Bu kesim her bahar ayında sular altında kalmakta, yakın zamanlarda da ortasında tekrar bir göl oluşmaya başlamıştır. Ayrıca kuş türleri için de önemli bir uğrak alanı olmuş olan bu amik gölü, 1960’ lı yıllara ait haritalarda görülür. Amik gölünün kurutulması Türkiye'deki insan eliyle yapılmış en büyük çevre facialarından biri olarak kabul edilir.

Buse Gençdoğan

Amik Ovası Amik Gölü ekosistem Göl Hatay doğa çevre